Theraphosa blondi (Latreille, 1804) (szerző: salivspider | publikálva: 2011-08-10)

1 WP


Bevezetés:

Sokan szerettek volna már egy olyan leírást, ami nem a netről lett összecopyzva, hanem valójában fedi a JÓ tartási körülményeket, amin az állat stabilan tartható és láthatóan jól érzi magát, esetlegesen még szaporodásra is bírható. Sok internetes irománnyal ellentétben az a faj NEM nehezen tartható, egyszerûek a körülmények, az az eltérés, ami más fajok és közte van, azt nem nevezném nehéz tartásnak. Nem hullott még le ezen tartási körülmények között egy darab blondi-m sem. Mind jól evett, eszik, vedlik, párzásra sarkallható és esetlegesen kokonrakásra. Igaz sikeres kokonom még mindig nem volt... de utolsó három darabbal eljutottam odáig, hogy az asszonyság ne egye meg. Nekem EZ a kedvenc Theraphosidea-m. Õt tartom a pókok királynőjének. Méretében és nem a hétköznapi barnaságával, lenyűgözõ étvágyával egy igazi csoda. Igazi jellemmel. Hozzájutása sajnos/nem sajnos, kinek hogy... egyre nehezebb, mivel a behozatalát betiltották. Szaporulatok belőle gyakorlatilag elvétve sem jelentkeztek sehol. Esetlegesen vadbefogott állatok kokonaiból volt már rá precedens, de a szaporítása talán az egyik legnehezebb a madárpókok között.

Élőhely: Venezuela, Brazília, Guyana.
Abszolút talaj illetve üreglakó. A nőstények ha nincs egyéb behatás egész életüket is leélhetik egyetlen üregben, ami jórészt más állatok, rágcsálók, egyebek által lett kiásva.Leírása:
Ezt a fajt tartják a legnagyobb Theraphosidea-nak eddig a világon. A 28-32cm hírek azért elég soknak tűnnek, jó részt nem fedik a valóságot. A legnagyobb amit találtak ebből a fajból is egy adult hím példány volt. Átlagos méretként adult nősténynek 23-25 cm közöttit mondanék biztosra, ami 10-12 cm közötti testmérettel párosulhat. Gyorsan növő fajról van szó, vedlésenként hatalmasakat nő, és rengeteget eszik. Élettartamáról annyit, hogy öregségében egy sem bukott még a föld alá nálam. Viszont nem is a leghosszabb ideig élő fajokhoz tartozik, növekedési ütemét, méretét figyelembe véve 12-14 évre saccolnám. Persze ez nem egy egzakt infó.

Adult nőstény

A pók tartása:
Vagy 20 cm körüli vastagságú talaj (erdei föld+ kevéske tőzeg), illetve ebben félig mesterségesen elkészített barlang, ilyen "domboldal" szerűen. Ebben az esetben nem fogjuk gyakran látni. Vagy pedig 5-10 cm talaj, és méretes kéregdarabokból kialakított bújkáló. Maga az állat ha lehetősége van, nem sokat lesz szemelõtt. Néha kijár inni, itt ügyeljünk a méretes vizestálra, mert néha szeret egész testével "belecsücsülni". A talaj 2/3 -át tartsuk közepesen nyirkosan, ne tocsogjon, de ne is legyen poros. Legyen egy darabka szárazabb rész is, értelemszerűen 1/3. Most jön az érdekesebb rész, de ami le van írva, az már nehéz nem lehet... A hőmérséklet a netes írásokkal ellentétben ( 28-33-34 °C, ki hol és mennyit... Ezt kell először elfelejtenünk!!!) 22-27 °C ( a 27 lehet felső határ is) a barlangjában és közelében. Ezen prímán elvan. A lámpa alatt hiába lesz 28-30 °C nem oda fog menni... mert nem jó neki... Emellett a hőmérséklet mellett viszont igényel némi párát is a jóléthez. Nekem most ez a berendezésem sajnos szünetel egy ideje, ezért a vizestálat langyosítom, amúgy pedig átalakított párásítót használok, központilag és ez van csövekkel szétosztva a blondijaim terráriumában. Amúgy a vizestál fűtése is kivitelezhető, akinek nincs kedve bajlódni. Emellett jó megoldás, ha a terrárium mérete 50-60 cm hosszú, hogy az egyik sarkában egy részt mindig locsolunk, és alá de csak oda alá futőszálat teszünk, ez folyamatosan párologtatja majd a vizet, illetve nem fűti agyon. Terrárium méretnek nem kell nagy. Nem feltétlen, mivel szinte csak az üregét fogja használni az állat. De hozzáteszem azt is,hogy nagyobb méretű terrárium egyrészt szebb, másrészt lokális hőmérséklet ingadozás is kialakítható. Tehát ha nem is a pók mozgásigényének elégtételéről van szó, hanem a hőmérséklet-pára lépcsőkről. Azért így is a 40x40 cm alapterület legyen a minimum. 

Terráriuma

Viselkedése:
Ez sem tapogatásra született, elég stresszes és stresszel tönkretehető állat. Méregerőssége nem okoz komoly és maradandó következményeket, inkább a Chelicerarak méretéből eredendő seb fájdalmas. Nem mar először, először stridulál, majd szőrözés, majd odacsapás is akár, nagy mérete ellenére meglepő sebességet tud produkálni. De ne azért ne fogdossuk. Neki is van stridulációs szerve, amivel vélt vagy valós veszély esetén stridulálnii(surrogáshoz hasonló hang) tud. Utótest szőrzetét gyakran bombázza és igen kellemetlen hatással bír, akár gyulladásos tünetekkel is, sot szembe kerülve még egyéb kellemetlen szövődményekkel. Mindent a szemnek. Tenyészési tapasztalatokról annyit mondanék, hogy minden esetben a nőstény békés a hímmel, a párzás után sem tör az életére mindig. Emellett pedig a többi fajhoz megszokott optimális vedlés utáni eltelt időszakok nem jönnek be, néni hőmérséklet és páraingadozás pár hétig jótékonyan hathat, megfelelő mennyiségű táplálékfelvétellel kombinálva. Párzás után eddig 5-12hónappal tettek kokont a nőstények. A harmadik nem megevett kokonom van most az állatból, de sajnos eddig egy sem lett tökéletes, vagy beszáradt,penészedett, illetve egyben a lárvák nem tudtak bevedleni. Most a harmadiknál megint változtattam kicsit. Erről bővebben nem szeretnék írni. A kokonban kb 60-150 közötti pete lehet. Méretük elég tetemes borsószem szerű, ezért a kevés mennyiség. A hímeknek nincsen tibial-is apophysis-ük. 2-3éves korukra válnak ivaréretté, a nőstények pedig 3-4, TERMÉSZETESEN ez is függ a körölményektõl. Nem érdemes agyonhajtani, mert rövidebb ideig fognak élni.

Blondi párzásblondi kokon

Táplálás:
Az egeret azért felejtsük el szerintem, mindenhogyan! Ha ilyen jellegű táplálékot adunk a póknak, vegyük figyelembe, hogy akkora legyen, hogy egy nap alatt elfogyassza, különben ott fog büdösödni, lehetségesen akár a Chelicerara húzva. Másrészt az egér megharaphatja egy telt blondi abdomenjét, amit nem szeretnék részletezni, hogy mivel járhat. Maradjunk a csótánynál (dubia, craniifer), illetve húst, halat, marhát, szívet, májat, akkora adagokban, hogy egyszerre elfogyassza, mondjuk 24órán belül. Nem lesz annyi adrenalin a dologban részletekről, de azért legalább az állat jól van... és szerintem ez a fontos egy felelős póktartó szemléletében.

Remélem tudtam segíteni, pár saját képemmel illusztráltam pár nagyasszonykámról. Mindenkinek ajánlom a fajt, aki tud higgadtan és türelemmel állatot kezelni.

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.